10 respostes a 10 preguntes sobre el canvi climàtic


Néstor Gómez  
El planeta Terra vist des de l'espai
El planeta Terra vist des de l'espai
La COP21, cimera sobre el canvi climàtic que tindrà lloc a París del 30 de novembre a l'11 de desembre, preveu assolir un acord global per combatre el principal repte que afronta la humanitat: l'escalfament del planeta.
Hi ha moltes preguntes a l'entorn del canvi climàtic, però n'hi ha 10 que són les fonamentals i que cal saber:
-1. Què és el canvi climàtic?
El canvi climàtic és la variació del clima de tot el planeta. El clima no és una cosa estàtica, sinó que varia al llarg del temps per causes naturals. Els 15 ºC de temperatura mitjana del planeta d'ara han variat al llarg de la història del nostre planeta. La diferència entre el canvi climàtic actual respecte als anteriors és la velocitat amb què s'està produint. Hi ha consensentre els científics a assenyalar l'home com a responsable d'aquesta acceleració del canvi climàtic per la crema de combustibles fòssils des d'inici de l'era industrial.
- 2. Per què l'home és el responsable del canvi climàtic actual?
Si l'augment del l'escalfament del planeta fos per acció del sol, com defensen alguns escèptics, s'escalfaria la part exterior de l'atmosfera. En canvi, la ciència sosté que s'escalfa la part baixa pels gasos emesos per l'home, mentre que la part externa de l'atmosfera es va refredant.
- 3. Quin són els gasos d'efecte hivernacle?
Els gasos d'efecte hivernacle són els que acumulen calor. Els tres principals són: el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4) i l'òxid nitrós (N2O). Altres gasos de menor importància serien el hidrofluorocarbons (HFC), perfluorocarbons (PHC) i hexafluorur de sofre (SF6).
- 4. Per què la temperatura del planeta no pot superar els dos graus a finals de segle?
L'atmosfera funciona a partir de reaccions químiques i moltes depenen de la temperatura. Canviar la temperatura de l'atmosfera significa trencar l'equilibri del planeta. S'estima que els dos graus d'increment de la temperatura del planeta és la xifra crítica. Un increment superior ens duria al desastre.
- 5. Quines activitats contribueixen al canvi climàtic?
Les activitats que més hi contribueixen són el consum d'energia, que representa un 72,1%; l'agricultura, un 11,1%; la indústria, un 5,8%; el canvi d'ús del sòl i la desforestació, un 5,7%, i els residus un 3,1%.
- 6. Quant s'ha escalfat fins ara el planeta?
L'Agència Meteorològica britànica (Met Office) fa poc va anunciar que la temperatura del planeta ha augmentat 1,02 graus des de l'època preindustrial. La concentració de CO2 l'any 2013 va superar per primera vegada les 400 part per milió i no ha parat d'augmentar fins avui.
- 7. Com s'ha comprovat l'efecte del canvi climàtic? 
L'últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) anuncia que l'impacte ha arribat a tots els continents. El nivell del mar puja 3 mil·límetres l'any, les glaceres retrocedeixen, el gel als pols es fon, la vegetació i la fauna canvia, els escullscoral·lins estan seriosament amenaçats, la productivitat d'algunes collites ha minvat, han augmentat les morts per onades de calor, etc.
-8. Com afecta l'home, el canvi climàtic? 
L'home s'enfronta a escassetat d'aigua, inseguretat alimentària, danys i pèrdues de vides per fenòmens meteorològics extrems de més intensitat i més freqüents, com: inundacions, tempestes, sequeres o onades de calor. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que augmenti la propagació de malalties, empitjori la qualitat de l'aire i augmenti el nombre de persones desnodrides per la manca d'aigua.
- 9. Quins són els 10 països del món més contaminants?
La Xina ocupa el primer lloc amb un 25,3%, seguida dels Estats Units (14,4%), la Unió Europea (10,2%), l'Índia (7%), Rússia (5,4%), el Japó (3,1%), el Brasil (2,3%), Indonèsia (1,8%), Mèxic (1,7%) i l'Iran (1,6%).
- 10. Què hem de fer per mitigar les conseqüències del canvi climàtic i que no arribi a ser catastròfic?
L'IPCC proposa una reducció de les emissions entre un 40 i 70% per al 2050 i una disminució a zero a finals de segle.
Com podeu veure, la COP21 arriba en un moment clau. Cal que tots els països s'impliquin i prenguin decisions amb determinació. L'actuació política és vital perquè la població posi també el seu granet de sorra per combatre l'increment de gasos d'efecte hivernacle.









http://www.ccma.cat/el-temps/10-respostes-a-10-preguntes-sobre-canvi-climatic/noticia/2698615/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Deshielo de la Antártida